ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΜΟΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ & ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Κρυμμένη μέσα στο πράσινο του Υμηττού, η Μονή Καισαριανής, δημιούργημα των Μακεδόνων του Βυζαντίου του 11ου αι., αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μεσαιωνικά χριστιανικά μνημεία μέσα σε ένα περιβάλλον φυσικής ομορφιάς, δυο βήματα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Μία βόλτα στις χωμάτινες διαδρομές του Υμηττού και στο «Αισθητικό» του Δάσος αποτελεί σημαντική ευκαιρία εξερεύνησης του πράσινου αλλά και της ιστορίας.

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

Η Μονή της Καισαριανής ήταν η πιο σημαντική και η πιο πλούσια από όλες τις μονές που αναγέρθηκαν στις πλαγιές του Υμηττού από τον 10ο έως και τον 12ο αιώνα. Το Καθολικό της, χτισμένο στα θεμέλια αρχαίου ναού, είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και οι τοιχογραφίες του ανήκουν στην πλειονότητά τους στα εικονογραφικά πρότυπα της κρητικής σχολής. Ο τοίχος που περιβάλλει το μοναστήρι περικλείει εκτός από την εκκλησία, την τράπεζα, τον λουτρώνα –και τα δύο χτίσματα του 11ου αι. –τα κελιά των μοναχών, ενώ έξω από τον περίβολο βρίσκεται και το κοιμητήριο των μοναχών καθώς και η νεότερη εκκλησία.

ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ

Σε μία συνολική έκταση 4.460 στρεμμάτων, με υψόμετρο που φτάνει στα 760 μέτρα, απλώνεται ένα δάσος εξαιρετικής ποικιλομορφίας με αυτοφυή βλάστηση αλλά και χιλιάδες δέντρα ως αποτέλεσμα αναδάσωσης από τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών και το Υπουργείο Γεωργίας. Πεύκα, κυπαρίσσια, κουτσουπιές, χαρουπιές, δρυς αλλά και βελανιδιές, ακακίες, ευκάλυπτοι, πλατάνια και ελιές κυριαρχούν εντυπωσιακά. Ανάμεσά τους, πλούσιοι φρυγανότοποι και αγροστώδη εμπλουτίζουν το δάσος από οικολογική άποψη αλλά και αισθητικά.
Ξεκινήστε από τη βάση του βουνού και ανεβείτε. Μπείτε στην εκκλησία και κοιτάξτε ψηλά τον τρούλο. Αφήστε την ομορφιά των δημιουργημάτων φύσης και ανθρώπου να σας κατακλύσει.

Περισσότερες πληροφορίες