ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0030 210 920 6000
IHG® TOLL FREE: 00 800 3122 1211

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Κατεβαίνοντας την Πανεπιστημίου προς την πλατεία Ομονοίας, στο δεξί σου χέρι, τρία κτήρια –σταθμός στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης, «μιλάνε» μία υπέροχη αρχιτεκτονική γλώσσα και αποτελούν ένα από τα πιο όμορφα διατηρητέα κομμάτια της πρωτεύουσας. Σπουδαία και ως προς την ουσία τους η συνεισφορά τους στην Αθήνα.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Το κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών έγινε δωρεά του Σίνα πριν οικοδομηθεί για να στεγάσει την «Ακαδημία». Χτίστηκε με σχέδια που έφτιαξε ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν το 1859, ωστόσο ολοκληρώθηκε χρόνια μετά, το 1885. Το κτήριο στέγασε το Νομισματικό Μουσείο, το 1914 στέγασε το Βυζαντινό Μουσείο, λίγο αργότερα φιλοξένησε τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τέλος στέγασε την Ακαδημία Αθηνών το 1926, χρονολογία την οποία ιδρύθηκε. Το κτήριο έχει χαρακτηριστεί ως το σημαντικό έργο του Θεόφιλου Χάνσεν αλλά και ως «το ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου». Πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό του ήταν σύμφωνα με τον Χάνσεν η κλασική αρχιτεκτονική του 5ου αιώνα. Στην είσοδό του είναι τοποθετημένοι οι ανδριάντες του Σωκράτη και του Πλάτωνα, ενώ στους κίονες δεξιά και αριστερά βρίσκονται τοποθετημένοι ο θεός Απόλλωνας και η Αθηνά με την πανοπλία της.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το κτήριο που στεγάσει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1841 (έτος ίδρυσης 1836), το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν το 1839, επηρεασμένος από τις αρχές του κλασικισμού, τις οποίες όμως προσάρμοσε στο ανθρώπινο μέτρο και στο τοπικό περιβάλλον. Το σύνολο του κτηρίου «φαίνεται» ως ορθογώνιο, ωστόσο αποτελείται από δύο διώροφα «ταυ» εκατέρωθεν, με δύο αντίστοιχες αυλές. Το κτήριο που ολοκληρώθηκε το 1864 με την ανέγερση της μπροστινής του πτέρυγας με πρόπυλο ιωνικού ρυθμού, αποτελεί κομμάτι της αρχιτεκτονικής τριλογίας της Αθήνας με τα δύο κτήρια αμφίπλευρα, της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης και είναι διακοσμημένο από τον ζωγράφο Karl Rahl.

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, τα αρχεία της οποίας αναμένεται να μετεγκατασταθούν στους λαμπρούς χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κατέχει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Ελληνικών Χειρογράφων Κωδίκων παγκοσμίως (4.500 περίπου). Το κτήριο που έως σήμερα φιλοξενούσε τους «θησαυρούς» της από το 1903, έγινε με δωρεά του Παναγή Βαλλιάνου και σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν, με γενική επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ και θεωρείται δείγμα του ώριμου νεοκλασικισμού.